İnternet web 1.0 dan sonra 2.0 sürecine girmiş ve hayatımıza sosyal medya sayfaları gibi sayfalar popüler olmuştur. Web 2.0’ın özelliği bu platformaları kullanan kullanıcıların kendi bilgilerini paylaşabilmeleri beğeni ve yorum yapabilmelerine olanak sağlayan sayfalar olmuştur. Web 2.0’dan sonra internet gelişim göstererek Web 3.0’a doğru yönelmiş bulunmaktadır. Web 3.0’u kısaca internetin yapay zeka kullanılarak oluşturulan sayfalar yada platformalar olarak tanımlayabiliriz.
Web 3.0, her türlü veriyi hem makineler hem de insanlar tarafından okunabilecek bir şekilde yapılandıran ve düzenleyen gelişmiş bir metaverse sistemi kullanır.
Özellikleri Neler?
Web 3.0, web sitelerini çok etkileşimli hale getirmek için büyük ölçüde üç boyutlu tasarımları kullanır. Örneğin, bilgisayar oyunları ve e-ticaret galerileri Web 3.0’daki bazı üç boyutlu grafik örneklerindendir. Aslında Web 3.0 avatarların, sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin kullanımının olacağı üç boyutlu bir internet olacak. Mesela evden çıkmadan sanal gözlüğümüzle dünyanın en büyük fuarlarına katıbileceğiz.
Web 3.0’da bilgisayarlar, daha iyi, daha doğru sonuçlar sağlamak için insanlar gibi bilgileri ayırt etme ve değerlendirme yeteneğine sahip olacaktır. Bu, bilgisayarın kullanıcı gibi bilgileri işlemek için yapay zeka ile birlikte doğal dil işlemeyi kullandığı ve böylece kullanıcının ihtiyacını karşıladığı anlamına gelir.
Blockchain destekli Web 3.0 kullanan kullanıcılar, verileri üzerinde mutlak kontrole ve mülkiyete sahiptir. Ağ üzerinden aktarılan veriler güvenliği sağlamak için şifrelenir. Blockchain, web’i kullanıcı odaklı hale getirecek ve bu da onu kullanıcı dostu yapacaktır.
Metaverse, hayal edebileceğimiz her şeyin var olabileceği dijital dünyadır. Sonunda görme, ses ve dokunma duyularımızı genişleterek, dijital öğeleri fiziksel dünyayla harmanlayarak veya istediğimiz zaman tamamen sürükleyici 3 boyutlu ortamlara bağlanabileceğimiz bir evrendir.