Dropshipping nedir? Nasıl Yapılır?
Öncelikle Dropshipping‘i anlayalım;
Dropshipping kısaca; Bir sanal mağaza açarak, bu mağaza üzerinden stoksuz satış işletmesi demektir. 2021 yılında iki milyondan fazla insan intertnetten ürün veya hizmet satın almıştır. Bu nedenle online işletme sahibi olup para kazanmak en karlı işler arasında yer almaktadır. Kısacası ürüne sahip olmadan ürün satmak anlamına gelmektedir. Türkçe‘ye çevirecek olursak fabrikadan halka satış gibi bir anlam çıkarabilriz.
İnternet üzerinden para kazanmak isteyen bir girişimci iseniz dropshipping işletmesi açmanız karlı ve çok az yatırım gerektiren yönetimi oldukça kolay bir yoldur. Dropshipping satışlarında stok yönetimi, depolama, kargo maliyetleri ve lojistik gibi şeylerle uğraşmanıza gerek yoktur.
Fakat dropshipping yapanların yine de kâr marjı hesaplaması, ürün pazarlaması yapması ve stoksuz satış iş fikirleri üretmesi gerekir. Ayrıca bir müşteri nakliye veya ürünle ilgili bir sorunla karşılaşırsa, önce stoksuz satış yapan işletmeyle iletişime geçecektir.
Peki stoksuz satıştan nasıl kâr edilir? Tabii ki de satış fiyatlarınızı yükselterek. Bu demektir ki tedarikçinin fiyatından daha yüksek bir fiyat belirlemeniz gerekmektedir. Kâr marjı olarak da geçer.
Kısaca dropshipping şöyle işler:
Müşteri ürünü perakendeciden alır,
Perakendeci ürünü tedarikçiden sipariş eder,
Tedarikçi ürünü müşteriye yollar.
Başlaması kolaydır; Bir bilgisayar ve sabit bir internet yeterdir.
Düşük risk; Belirlemeniz gereken ürün fiyatından başka birşey yoktur.
Düşük maliyet; herhangi bir depo dükkan vs. ihtiyacınız olmadığından sabit maliyetiniz düşük olacaktır.
Ürün çeşidi; Birçok tedarikçinin ürünlerini satabilirsiniz.
Yüksek rekabet; bu işi yapan bir çok kişi bulunmaktadır sıkı takip ve planlı çalışma gerektirir.
Düşük kar marjı: Satacağınız ürünü bir çok kişi sattığı için kar marjı düşük olacaktır.
Stok Yönetimi; Tedarikçilerinizin stoklarını sürekli takip ederek güncellemeniz gerekmektedir.
Müşteri hizmetleri; Ürünü son kullanıcı ile buluşturduğunuz için şikayetleri değerlendirmeli ve sorunlu ve sıkıntı ürünlerin iadesi vs. durumlarla karşılaşabilirsiniz.